فونت های مختلف فارسی

فونتها برای نمایش گرافیکی یک متن به کار میروند و میتوانند از نظر ظاهری، نوع نوشته را تغییر دهند. در حال حاضر فونتهای فارسی آنلاین مختلفی وجود دارند که در زیبایی متنها و خوانایی آنها در تمام محیطهای نوشتاری آنلاین، تاثیر زیادی دارند و در تمام سیستمها هم برای کاربر قابل مشاهده هستند. قبل از اینکه حوزههای طراحی وب و گوشیهای هوشمند گسترش پیدا کنند، موضوعات طراحی گرافیک وب، چندان جذاب نبودند و با پیشرفت آن دو، گرافیک و طراحی وب هم دچار دگرگونی بسیاری شد؛ چنانکه میبینیم امروزه انواع و اقسام فونتها توسط متخصصین این حوزه طراحی میشود که با پرداخت هزینهای اندک میتوان از آنها استفاده کرد. در این مقاله شما را با انواع فونت فارسی آنلاین و نکات مهم پیرامون آن آشنا خواهیم کرد.
فونت چیست؟ معنی فونت فارسی چیست؟
به یک نمایش گرافیکی از متن که دارای وزن، رنگ، اندازه و طرح متفاوت است، فونت گفته میشود. برنامههای متنی شامل ورد، اکسل و وردپد از جمله برنامههای نرمافزاری ویندوز هستند که به کاربر اجازه میدهند مثل طراحان وب، فونت یک متن یا سند را تغییر دهند. بطور خلاصه و ساده میتوان فونت را مجموعهای از کاراکترهای مشابه معرفی کرد که شامل علائم، اعداد و حروف کوچک و بزرگ هستند اما در فارسی، فونت در لغتنامه دهخدا به معنی مجموعهای از کاراکترهای یک شکل، یک سبک و یک وزن بیان میشود. به عنوان مثال یک فونت خاص از نظر شکل میتواند Tahoma باشد و از سبک ایتالیک و وزن پر رنگ پیروی کند.
فونت آنلاین چیست؟
بر روی کامپیوترها فونتهای استانداردی مثلArial ،Times New Roman و Garamond به صورت پیشفرض نصب است. زمانی که یک سایت که در آن از این فونتها استفاده شده بر روی مرورگر سیستم باز میشود، مشکلی به وجود نمیآید و به درستی سایت نمایش داده میشود. اما وقتی طراح وبسایت در سایت خود از فونتهای سفارشی استفاده میکند که بر روی سیستم کاربر نصب نباشد، سایت نمیتواند با گرافیک خوبی نمایش داده شود. برای حل این مشکل باید طراح از فونت آنلاین استفاده کند تا نیازی نباشد که فونت مدنظر بر روی سیستم تمام کاربرها نصب باشد تا بتوانند سایت را به درستی مشاهده کنند. فایل میزبان این فونتها از طریق کدهای سایت در دسترس است و با باز شدن سایت، آن فونت فراخوانی شده و در مرورگر کاربر بارگذاری و نمایش داده میشود.
با گذشت زمان و پیشرفت در حوزه طراحی وب، فونتها نیز برای استفاده در وبسایتها فشردهسازی شدند؛ بطوری که روز به روز اندازه این فایلها کوچکتر شده و نمایش آنها سرعت بیشتری پیدا کرده است. فونتهای مختلف آنلاین با پسوندهای شاملTTF ،WOFF ، WOFF2،EOT هستند. TTF رایجترین و اولین قالب فونت آنلاین است و فونت WOFF مخصوص استفاده در صفحات سایت بوده، WOFF2 از طریق فشردهسازی و تغییر در اندازه آن ایجاد شد و فونت EOT یک فونت آنلاین منبع باز است که میتوان آن را به دلخواه تغییر داد و به یکی از انواع فونت آنلاین تبدیل کرد. بعضی از این فونتها نیاز به خرید لایسنس دارند تا بتوان از آنها استفاده کرد.
فونتهای آنلاین چطور کار میکنند؟
طراحان وبسایتها میتوانند برای استفاده از فونت مدنظر خود باید از فونتهای مختلف فارسی آنلاین کنند. در این صورت اگر فونتی در سایتی استفاده شود که بر روی سیستم کاربر وجود نداشته باشد باز هم سایت با همان فونت قابل مشاهده است. در ابتدا که کاربر وارد سایت میشود، مرورگر کاربر فونتهایی که بر روی سیستم او نصب است را بررسی میکند و اگر فونت مدنظر وجود نداشته باشد مرورگر، آن را از اینترنت و کدهای سایت میگیرد و از آن برای نمایش بهتر و کامل سایت با همان فونت استفاده میکند. اما اساس کار فونتهای آنلاین چگونه است؟ همانطور که میدانیم همه سایتها با CSS طراحی شدهاند. این ابزار میتواند تمام عناصر سایت مثل فاصلهها، رنگ، بافت و فونت را در مرورگر نمایش دهد. معمولا فونتها در CSS با یک برچسب Font مشخص میشوند. در این صورت مرورگر توان تشخیص هدرها و بخشهای مختلف متن در یک سایت را دارد. طراح، طی یک فرآیندی در صورتی که یک فونت در دسترس نباشد میتواند فونت دیگری را به جای آن نمایش دهد (فونت جایگزین را مشخص کند). در طول این فرآیند، اگر فونتی بر روی سیستم نصب نباشد مرورگر میتواند فونت دیگری را جایگزین کند. از طریق یک سرور یا توسط ارائهدهنده فونتهای Google یا Typekit میتوان به فونتهای آنلاین دسترسی داشت. طراح سایت برای فراخوانی فونت آنلاین در CSS از عبارت “font-face” استفاده میکند.
مزایای استفاده از فونتهای مختلف فارسی آنلاین
با استفاده از فونت آنلاین میتوان به جای تصاویر، از تایپوگرافی متن استفاده کرد که در این صورت، از سنگین شدن حجم سایت جلوگیری شده و باعث افزایش سرعت سایت میشود. همچنین در سئوی سایت تاثیر بسزایی خواهد داشت زیرا موتورهای جستجو نمیتوانند متنهایی که به صورت تصویر در سایت قرار داده شدهاند را به درستی پردازش کنند.
حدود ۹۳ درصد مرورگرها از فونتهای آنلاین پشتیبانی میکنند و وجود دستوراتی درCSS3، قابلیت فونت آنلاین را ایجاد کرده است؛ بنابراین عدم پشتیبانی بعضی از مرورگرها از دستورات CSS3 به دلیل وجود خطا در نمایش بعضی از سایتها در مرورگر مدنظر است. راهحل استفاده از فونت آنلاین برای مرورگرهایی که از فونت آنلاین پشتیبانی نمیکنند، استفاده از توابع کتابخانهای جاوا اسکریپت است. این توابع میتوانند برای این نوع مرورگرها دستورات را شبیهسازی کنند تا سایت در هر مرورگری به درستی نمایش داده شود.
فونتهای مختلف فارسی آنلاین برای طراحی سایت
برای اینکه برند یک کسب و کار توسط کاربران به درستی فهمیده شود باید در طراحی فونت آن نهایت دقت را بکار برد. تایپوگرافی، سبک و ظاهر یک زبان نوشتاری است که میتواند در درک یک نوشته نقش مهمی داشته باشد. زمانی که برای طراحی وبسایت به دنبال فونت مناسبی هستید باید دقت داشته باشید که آن فونت از لحاط ظاهری زیبا، خوانا و واضح باشد. فونتهای آنلاین در تمام دستگاهها و مرورگرها به درستی کار میکنند چون برای ایجاد ارتباط بین کاربر و سایت بسیار اهمیت دارند. یک سایت از بخشهای مختلفی ساخته میشود که باید برای هر قسمت، فونت مناسبی انتخاب شود (معمولاً یک فونت مشخص با وزن و اندازه و … متفاوت استفاده میشود).
پاراگرافها، تیترها، دکمههای فراخوانی به اقدام و … از جمله مهمترین بخشهای یک وبسایت هستند که باید فونت مناسبی برای آنها استفاده شود.
بهترین فونتهای مختلف فارسی آنلاین
برای اینکه بتوانید بهترین فونت آنلاین فارسی را برای وبسایت خود انتخاب کنید، باید کاربرد سایت و نوع محتوای آن را مشخص نمایید؛ چون فونتهای مختلف فارسی آنلاین برای کاربردهای متفاوتی طراحی شدهاند. ممکن است فونت آنلاین خاصی برای سایتی مناسب نباشد ولی همان فونت، سایت دیگری را بسیار زیبا و خوانا نمایش دهد. بعد از اینکه مرورگرهای اینترنت از فونتهای مختلف فارسی پشتیبانی کردند، سایتها نیز به سرعت از فونتهای مختلفی مثل نازنین، میترا، رویا، ایرانسنس و یکان در گرافیک سایت خود استفاده کردند.
جمعبندی
استفاده از فونتهای مناسب برای انجام کارهای طراحی، گرافیکی و نوشتاری میتواند بر روی نتیجه کار بسیار تاثیرگذار باشد. برای ساخت سایتهایی با نوشتههای واضح، زیبا و جذاب، استفاده از فونتهای مختلف فارسی آنلاین بسیار مفید خواهد بود؛ زیرا این فونتها با تمام مرورگرها و دستگاهها سازگار هستند و سایت شما را به درستی برای کاربر نمایش میدهند. در سالهای اخیر فونتهای فارسی رشد خوبی کردهاند و با گسترش طراحی وب و گوشیهای موبایل هوشمند، این فونتها نیز توسعه یافتند. در این مقاله بطور کامل در مورد فونتها صحبت کردیم و مزایای آنها را برشمردیم. اگر در این زمینه به نکته دیگری نیاز دارید، در بخش نظرات به ما اطلاع بدهید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.